Sommeren er her – få styr på din have

Sommeren er her – få styr på din have

juni 14, 2018 Slået fra Af Redaktør

I Danmark har vi i år haft den varmeste maj i mange årtier, og meget tyder på, at det gode vejr fortsætter hen over sommeren. Selvom mange nyder de varme temperaturer, så er der dog også mange udfordringer ved det tørre vejr. Det gælder eksempelvis for de mange haveejere, som i høj grad mangler vand til deres foretagender.

Udfordringerne er måske allerstørst hos landmændene, som i høj grad er afhængige af en masse vand i disse måneder. Landbruget har nemlig brug for vand, så deres afgrøder kan høstes bedst muligt i løbet af sensommeren, hvor der derimod gerne skal holde tørt i deres øjne. Der er dog også andre steder, hvor man ønsker sig en smule mere regn, end vi har fået.

Det gælder eksempelvis hos de mange haveejere, som savner vand, så deres bær, blomster og planter får noget at leve af. Det er derfor en balancegang, hvor man rigtig gerne vil have godt vejr at gå i haven i, men hvor der selvfølgelig også meget gerne må komme noget vand indimellem.

Heldigvis for haveejerne findes der områder, hvor man sagtens kan arbejde effektivt, selvom der ikke er så meget vand, og vi kigger nærmere på nogle af dem nedenfor til inspiration.

Få renset fliserne

Et meget oplagt sted at starte er fliserne. Mange haveejere har også terrasser eller facader med fliser. Disse kan nemt blive utrolig grimme af forskellige årsager, og skal de blive pæne igen, kræver det selvfølgelig en indsats. Fliser bliver typisk grimme pga. alger eller flisepest, som misfarver fliserne i en sådan grad, at det hurtigt bliver træls at kigge på.

Heldigvis findes der fagfolk, som er specialiserede i netop fliser, og som ved, hvordan de bliver pæne igen. Det er bestemt ikke at kimse af at få professionel hjælp til den slags. Det betyder nemlig, at arbejdet bliver gjort ordentligt, og at det selvfølgelig også ofte foregår lidt hurtigere, så man hurtigt kan komme videre med andre ting.

Får man renset fliserne af fagfolk, har man samtidig selv mulighed for at bruge tiden på noget andet. Det betyder, at man kan gå i haven og ordne andre projekter, ligesom man selvfølgelig kan gå på arbejde, hvis det er uden for ferien. Det er dermed en ganske glimrende investering af få renset fliserne af fagfolk. Det forebygger også grimme fliser i årene ud i fremtiden.

Hold din have frodig

Naturligvis skal man også sørge for at gøre noget ved sin have, hvis man har sådan en. Er man et havemenneske, og har man masser af plads, forpligter det ofte også til at gøre noget ved det. Her er det først og fremmest vigtigt med det rigtige mindset, for hvis man ser havearbejde som en evig sur pligt, er der ikke meget over at have den. Derfor er det langt federe, hvis man oplever det som en evig proces, som aldrig bliver færdig, og hvor man hele tiden nyder at lave noget nyt, som skaber en ny dimension.

Hvis du skal holde din have frodig, er det selvfølgelig også vigtigt at vedligeholde den. Skær ned, når tingene bliver for voldsomme, for det skaber også nyt liv i planterne og blomsterne. Generelt er det vigtigt at forstå, hvordan planter fungerer, så man hele tiden kan holde dem skarpe og flotte.

Plej de udsatte områder

Her er det selvfølgelig en god idé at putte lidt ekstra fokus på nogle af de mest udsatte områder. Det er de steder, som måske er eksponeret særligt meget for solens stråler, og når der så ikke kommer vand som i øjeblikket, så skal der altså ikke altid så meget til, før det går galt, og planterne dør.

Her er det vigtigt at have et særligt fokus på disse områder, hvis man gerne vil holde en flot have. Måske skal man aktivt vande disse steder lidt ekstra for at holde dem frodige.

Der kan også sagtens være masser af måder, man kan udnytte dette gode vejr. Selvom det på nogle områder er ærgerligt, at det bliver så tørt, så kan det også sagtens give en masse fordele. Eksempelvis kan man udnytte det tørre vejr til at få en masse ting fra hånden, som ikke nødvendigvis er muligt i regnvejr.