Lofthængt biopejs, sod og røg – er det muligt?

Lofthængt biopejs, sod og røg – er det muligt?

maj 18, 2019 Slået fra Af Redaktør

Det lyder næsten for godt til at være sandt. En pejs, med levende ild, uden alt det grove? Biopejsen gør det muligt. En biopejs brænder næsten 100% ren alkohol. Det producerer hverken røg, sod eller giftige gasser som kulilte eller svovlforbindelser. En biopejs producerer godt nok CO2, som opstår ved al forbrænding. Men bioetanol er et bæredygtigt brændsel, lavet af plantemateriale. Sådan set er en biopejs endda CO2 neutral.

Mange biopejs fabrikanter siger at deres pejs slet ikke kræver nogen form for aftræk. Teknisk set er det også korrekt. Det er også lovlig. Men ikke helt u-kontrovers. Især læger kan blive godt tossede over denne påstand. En biopejs brænder godt nok meget ren og uden giftige afgasser. Men forbrænding kræver al den ilt i luften den kan få fat i.

Det er korrekt at biopejsen ikke har brug for et aftræk. Men det har du og din familie måske.

Uden udtræk skal der være en meget god luftudveksling i det rum du bruger pejsen i. Ellers risikerer du at få hovedpine eller kvalme, eller begge dele. I ekstreme tilfælde kan der endda opstå symptomer på iltmangel, som svimmel, desorientering og værre. Når mosteren bliver blå i ansigtet, er det på allerhøjeste tide at åbne vinduen.

Det er selvfølgelig helt op til dig, hvordan du vil håndtere det. Bare du ved hvad du har at gøre med. Men udover evt. kontroverser ang. luftkvaliteten er en biopejs absolut sikker og nem.

Åben ild har sin tiltrækningskraft

En pejs spreder ikke kun varme, men også hygge. Med en biopejs må du give afkald på brændepejsens typiske knistren og knitren, de små eksplosioner fra brændende træ.  Men ellers er ilden lige så levende og dynamisk. Og lige så hyggeligt og dejligt at se på. Glem dog aldrig at åben ild er åben ild, lige meget i hvilken forklædning. Det skal altid omgås med respekt og omhu.

Større biopejs er typisk bag glas. Men der findes også modeller som mest minder om et bål. Og det er nok aldrig helt uproblematisk at have et bål i stuen.

Hvilken model skal du vælge?

Der findes mange forskellige design og modeller i biopejs verden. Fritstående, indbyggede, vægmonterede, og hængende biopejs. De hængende biopejs er oftest lofthængt. Men du kan også hænge dem fra et stativ. For udendørs biopejs er det den typiske løsning når pejsen skal hænges. Men udover evt. stilkonflikter er der intet der hindrer dig i at bruge denne løsning til indendørs også.
Biopejs findes også i mange prisklasser. I den billige ende er discount pejs til få hundrede kroner. Der findes endda små bordmodeller. I den dyre ende, designer pejs til mange tusinde kroner.

Den dyreste pejs i handelen, i Danmark, koster så meget som en mindre bil.

En biopejs er nok den sikreste form for pejs der findes. Netop fordi den (teknisk set) ikke har brug for et udtræk, slipper du for en række problemer. En biopejs kræver ikke besøg fra skorstensfejeren. Der findes til dato ingen reguleringer vedr. biopejs, udover almindelige sikkerhedskrav ved åben ild.